Persbericht KHRV: BN’ers: ‘Behoud drafsport!’

De KHRV (Koninklijke Harddraverij en Renvereniging) is in afwachting van de cruciale stemming van de Raad op woensdag 2 juni inzake de herinrichting van de Drafbaan. Op vrijdag 28 mei a.s. is er nog overleg met diverse politici op de Drafbaan. Niet alle volksvertegenwoordigers willen met de KHRV in gesprek en de bestuurders (college) al helemaal niet. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken om over  plan 2.0 (op kleinschalige basis koersen naast de evenementen) nu eindelijk eens in gesprek te gaan. 

Een predicaat “Koninklijk” naast een historie van 134 jaar in en nabij de Stad waarvan 98 jaar in het Stadspark blijkt niet te voldoende te zijn voor dit college om met ons te praten maar enkel over ons. 

Het college blijft ook druk met zich te verschuilen en de gehele coalitie maakt zich schuldig aan het verdraaien van feiten, eigen waarheden verkondigen, stelselmatig lak hebben aan burgerparticipatie, insprekers en petities niet serieus nemen, eigen doelen belangrijker vinden dan het algemeen belang en prat gaan op “democratische” beslissingen die indertijd genomen zijn op basis van ondeugdelijke onderzoek. Daarnaast is de rechtbank voorzien van foutief cijfermateriaal en de meeste raadsleden (b)lijken dat als controlerend orgaan van het college allemaal prima te vinden.   

In de tussentijd wordt er door het bestuur van de KHRV natuurlijk niet stil gezeten. Er was destijds door de KHRV aan Beno Hofman (historicus) gevraagd om tijdens de Raadsvergadering van 19 mei te komen inspreken. Er is immers niks mis met het historisch besef van “het geheugen” van de Stad? Helaas was Beno verhinderd naar hij gaf aan wel bereid te zijn om een ondersteunende tekst voor behoud van de drafsport te ondertekenen. Dat bracht de KHRV op het idee om meerdere bekende Groningers te vragen. Nee heb je en ja kun je krijgen? Contact leggen met dè sportverslaggever van weleer Dick Heuvelman bleek goud waard. Het “sportgeweten van het Noorden” kent iedereen en komt om in de contactgegevens van Groningers die in de sport hun sporen hebben verdiend. Lokale sporters, coaches en trainers spraken aan ons hun steun uit. Maar de klapper was Erwin Koeman die door spontaan toe te zeggen de weg vrij maakte om broer Ronald ook te vragen. 

Gelukkig onderschreef Ronald naast de 23 overige prominenten de slogan van harte die is gericht aan het college en de coalitie:

Geacht College en Raad, 

‘Koester “Peerdjerenn’n in’t Stadspaark”,
Behoud cultuur en respecteer de historie.
En ga eindelijk gezamenlijk in gesprek,
Combineer Evenementen en Drafsport!’

Prominenten en supporters Koninklijke Harddraverij- en Renvereniging Groningen

Naast de kanjers Koeman en diverse lokale sporticonen kregen we steun van de evenementensector, artiesten en bedrijfsleven. En zo was binnen exact een week de lijst van 24 compleet. GE-WEL-DIG!

Hieronder de complete lijst van Groningse prominenten. 

Beno Hofman, Hans Nijland, Jacques d’Ancona, Erwin Koeman, Jan Peutz, Ron Jans, Dick Heuvelman, Ronald Koeman, Johan Zwanepol, Kees Vlietstra, Daniëlle Bekkering, Jacob van Gelder, Glenn Pinas, Johan Toren, Jan Mulder, Gerard Kemkers, Yoël van Nieff, Knols Koek, Imca Marina, Rapalje Celtic Folk Music, Sander de Hosson, Harry van Ham, Azing Griever en Zomerfolk Festival.

In de hoop dat de duidelijke oproep van de prominenten aan de coalitie en het college meer indruk maakt dan de talloze insprekers en de bijna 5000 petitieondertekenaars die helemaal niet gehoord werden. Want dat enorme aantal van 5000 steunbetuigingen en de argumenten van de insprekers werden indertijd wel heel makkelijk weggewoven door deze coalitie en dit college. Wat kan men ook anders als de plannen al vaststaan? 

Maar het is nooit te laat om met elkaar in gesprek te gaan om in plaats van enkel onmogelijkheden ook juist de reële mogelijkheden te bekijken! 

Bestuur KHRV, Groningen