Legendes uit het Noorden 28 juli: Peter Zeegers

Met nog een week te gaan tot de Legendes uit het Noorden-koers stelt Drafbaan Groningen de komende dagen alle deelnemers aan u voor. Wie zijn deze bekende oud-pikeurs die voor deze gelegenheid opnieuw het koerspak aantrekken? De vijfde pikeur die wij aan u voorstellen is Peter Zeegers!

 

De eerste koers die ik won was in 1974 met Jewel Prise op Hilversum. De laatste koers heb ik gewonnen in 1987, met Verona Weber. Ik ben via mijn oom in de paarden terecht gekomen, die had een draver en ging wel met hem mee naar de stallen. In juli 1974 ben ik bij Aad Pools gaan werken. Daarna een halfjaar bij Stal Beverwijk (Ad Suykerbuyk). Vervolgens bij Leo Schoonhoven. In 1979 ben ik verder gegaan bij stal Messing in Hypolytushoef. Die stopte ermee in 1980, waarna ik in april ‘80 naar Friesland vertrok en bij Luut Dooper heb gewerkt tot eind 1981. Daarna bij stal Mustang op het voormalige entrainement van Cees de Leeuw waar ik in december 1982 voor mezelf een stal  ben begonnen. Vanwege verkoop van het spul vertrok ik in april ‘84 met de stal naar Egmond-Binnen bij Hans Tambach op de Vennewatersweg en ben ik in augustus 1987 gestopt als zelfstandig trainer. Nog een tijdje hier en daar een paardje uitgereden, meestal bij Hans Ruygrok die ook voor zichzelf was. Toen hij ermee stopte in ’94 was ik er zo klaar mee dat ik jaren niet meer op de koers en met paarden in aanraking kwam. Af en toe ging ik nog naar de koers. Toch begon het weer te kriebelen, en ik ben uiteindelijk in 2012 weer een paardje gaan trainen bij Stal Langeweg en doe dat nog steeds. Ik heb overal een hoop geleerd, bij alle verschillende trainers wat. Het initiatief van KHRV Groningen om ons wederom op de voorgrond te plaatsen vind ik wel een leuk idee, alleen ben ik niet zo van de voorgrond. Maar het idee is leuk. Ik ben al heel lang uit de drafsport als trainer/pikeur. Ik heb er wel altijd mijn brood er in verdiend maar ik ben niet echt een toppikeur geworden.

 

Reinier met Peter Zeegers, trainer Leo Schoonhoven en eigenaren poseren voor de fotograaf (Archief NDR)