Legendes uit het Noorden 28 juli: Henk Dassen

Met nog een week te gaan tot de Legendes uit het Noorden-koers stelt Drafbaan Groningen de komende dagen alle deelnemers aan u voor. Wie zijn deze bekende oud-pikeurs die voor deze gelegenheid opnieuw het koerspak aantrekken?  De derde pikeur die deel zal nemen op 28 juli is Henk Dassen.

 

Ik reed mijn eerste koers op (oud) Hilversum in 1971 met het paard Hein van Polsbroek. De laatste koers was op Alkmaar in 2003; deze won ik met Nichole Hornline.  Dit was ook een oud-pikeurskoers. Het idee om de oud-pikeurs weer naar voren te halen vind ik een mooi initiatief, we hebben de mooie jaren van de drafsport meegemaakt en nu het minder gaat willen we ons inspannen om de sport weer bekend te maken om zo een positieve bijdrage te leveren. Ik hoop dat we er een mooie en leuke koers van kunnen maken op 28 Juli.
Ik ben in aanraking gekomen met de drafsport door mijn Oom Arie van Rijswijk die enkele dravers had: Zeester, Binky, Eveline Norton, Gratie Norton en anderen. Ik ben in 1971  begonnen als leerling-pikeur bij Willem Strooper te Callantsoog, zoals eerder gemeld de eerste koers gereden met Hein van Polsbroek in 1971 te Hilversum (vijfde geworden). De eerste koers die ik won was op 9-10-1971 met Gratie Norton. Later ben ik bij Martin Vergay in Hippolytushoef gaan werken tot ik de dienstplicht moest vervullen. Na mijn diensttijd ben ik bij Siem Hartman gaan werken in Schagerbrug en trainde ook de harddravers van mijn oom. In 1974 ben ik terug gegaan naar Martin Vergay en daar heb ik mijn pikeursschap behaald met het paard Ken Williams, te Nootdorp op 12-11-1975. Later ben ik uit de paarden gegaan, maar ik ben het altijd blijven volgen en ook paarden blijven trainen op de vrije zaterdagen bij Siem Hartman, waar op dat moment Marian Vos in opleiding was (tot zijn verhuizing naar Lelystad), en ook bij Peter Zeegers (toen nog zelfstandig trainer), Peter Strooper, Hugo Langeweg en Caroline Aalbers.

Henk Dassen wint met Parie Norton op Drafbaan Groningen
Fragment uit het Jaarboek NDR 1976